Repeat Offender

Montreal har gjort det igen. Efter att mot alla odds ha slagit ut grundseriens suveräner Washington har de nu också gjort detsamma mot de regerande Stanley Cup-mästarna. Sidney Crosby och Evgeni Malkin lyckades inte hitta något motmedel mot Montreals tighta defensiv, samtidigt som Brian Gionta och Mike Cammalleri hittat till en nivå de sällan varit uppe på. För att inte tala om Jaroslav Halak.

Just Crosby inledde Pittsburghs lidande då han efter endast sju spelade sekunder satte en boarding på Josh Gorges, som för övrigt stod för ännu en fenomenal insats bredvid giganten Hal Gill. Montreal fick således en tidig chans i numerärt överläge som man också lyckades kapitalisera på. PK Subban såg ut att hamna i nöd vid sargen då han pressades hårt av Jordan Staal, men han lyckades slänga in pucken mot mål från en obefintlig vinkel och där stod Brian Gionta som kunde styra in sitt sjätte mål i slutspelet. Det skulle komma mer.

Montreal hade därefter flera fina chanser. Bland annat lyckades Maxim Lapierre pricka stolpen efter att han kallt väntat ut Marc-Andre Fleury. Med fem minuter kvar av öppningsperioden kunde Dominic Moore också utöka ledningen efter att man vunnit pucken i offensiv zon. Moore fick pucken i slottet, vände upp mot mål och satte pucken snyggt bakom Fleury. Moore börjar verkligen visa vinnarmentalitet då två av hans tre mål i slutspelet kommit i match sju.

Montreal fick en smakstart även på den andra perioden. Efter underbart klapp-klapp-spel friställdes Cammalleri av Tomas Plekanec och slutspelssensationen satte sitt tolfte mål detta slutspel. Vem hade väntat sig det av en spelare som tidigare endast producerat ett mål i slutspelssammanhang.

Kort efter målet drog Andrei Kostitsyn på sig en utvisning då han gav igen med en tackling på Sergei Gonchar, som momentet innan tacklat vitryssen fult i ryggen. Pittsburgh ställde upp sitt fruktade powerplay, men istället var det Travis Moen som skulle göra det enda målet under de två minuter Kostitsyn satt i båset. Moen tog upp pucken på vänsterkanten och dumpade den förbi Gonchar, som var väldigt passiv när han blev förbiåkt av Montrealspelaren som sedan snyggt kunde sätta lagets fjärde mål. Fleury kanske borde ha tagit skottet och han byttes också efter målet ut till förmån för Brent Johnson.

Efter 0-4 vaknade Pittsburgh och en ordentlig anstormning följde. Genom mål av Chris Kunitz och Jordan Staal lyckades hemmalaget minska underläget till 2-4 inför slutperioden. Vinsten var dock aldrig riktigt i fara för Montreal, som tack vare ännu en stormatch av Halak kunde hålla Pittsburgh från att göra några mål i den tredje perioden. Periodens enda mål gjordes istället av Montreal. Pittsburgh drog i mitten av perioden på sig en utvisning för för många spelare på isen, och i det efterföljande numerära överläget kunde Gionta på volley slå in en pass från Cammalleri för att fastställa slutresultatet till 2-5. Game, match, series.